Go to Top

Om mig

Lidt om mig

Dyrlæge Gunnar Yde.

Jeg er født og opvokset i Thy. Siden jeg i 1987 nedsatte mig som praktiserende dyrlæge har jeg udelukkende arbejdet med heste. Mit arbejde er min store lidenskab, og det har beriget mig med en meget stor specialviden og erfaring med alt omkring heste. Jeg er særlig glad for alt arbejdet omkring avl og reproduktion. Det samme gælder det dyrlægefaglige forløb ved køb og salg.

Dyrlægeankenævnet. Fra 2009 til 2015 har jeg været den hestefagkyndige dyrlæge i dyrlægeankenævnet. Et uvildigt nævn under forbrugerstyrelsen, der behandlede klientklager over dyrlægeydelser af enhver art. Det har i høj grad øget min indsigt i klienters forventninger til, og opfattelse af, dyrlægeydelser. Ankenævnet er desværre ikke aktiv længere.

Mediering – undgå opslidende retssager. Arbejdet i dyrlægeankenævnet har også stimuleret min særlige interesse, og indsigt, i at arbejde med mediering. – Mediering går ud på at opnå forlig i uenigheder og dermed forhindre lange, energikrævende og ofte opslidende retssager. Mediering kan anvendes i både handelstvister og klager over dyrlægeydelse.

Privat. Jeg er ikke aktiv rytter, men nyder gerne naturen på ryggen af en islænder. Det har jeg heldigvis rig lejlighed til i mit praksisområde, hvor der er mange muligheder for at komme med på arrangerede rideture. Jeg er gift med Else. Sammen har vi to voksne børn; Anders, som er født i 1982 – og Lene, som er født i 1984. Else, har været med lige fra starten. Ud over at passe sit arbejde som redaktør og koordinator, er det Else, der finpudser alle juridiske dokumenter i Hestepraksis Nordvest.

Ugens solstrålehistorie

HPNV fik i foråret præsenteret en avlshoppe, der har været forsøgt ifolet de sidste 2 år uden held. Hoppen har indtil da fungeret upåklageligt i avlen og laver til og med rigtig gode afkom.

I samråd med ejer kom vi frem til at lave et intensivt forløb, for at få hoppen drægtig. 
Første skridt var at få lavet en follikelkontrol og taget en svaberprøve af livmoderen under brunst. Man kan godt tage prøver uden for brunsten, men en del organismer ‘bliver vækket til live’ i brunsten, hvorfor her er mest sandsynlighed for et korrekt billede af hoppens tilstand her. Follikelkontrollen viste en normal livmoder i brunst uden fritliggende væske.
Svaberprøven var dog positiv med en blandingsflora af bakterier.

Da hoppen havde afsluttet sin brunst i denne periode, ventede vi til næste brunst med behandling.
Behandlingen af hesten indebar udskylning af livmoder med antibiotikum i 3 dage suppleret med systemisk behandling med samme antibiotikum.
På 3. dagen for behandling blev hoppen insemineret med transportsæd. Hun blev herefter insemineret 2 gange mere med 2 dages mellemrum. Dagen efter sidste bedækning blev livmoderen skyllet med rent saltvand for at fjerne potentielt generende sædrester.

Både ejer og dyrlæge ventede i spænding i 16 stive dage på at drægtighedsscanne hoppen.

På 16. dagen blev hoppen scannet, ikke bare drægtig, men drægtig med tvillinger! 16. dagen er for os den optimale dag at udføre en drægtighedsscanning, da vi stadig har mulighed for at flytte rundt på fostret og manipulere med det i en vis grad.
Så den ene tvilling flyttedes væk fra den anden og klemtes i stykker. Det virker måske for nogen lidt makabert, men som I nok ved er det de færreste tvillingedrægtigheder der går godt ved heste, og proceduren er relativ nænsom. Hoppen mærker intet.

Så nu venter vi på at kunne kontrolscanne hoppen for at sikre der kun er et foster tilbage.